Как започнала фотографията

downloadИсториците са единодушни по отношение на фотографията. Те приемат за рождена дата 1839 г. Оказва се обаче, че тя се появила далеч по-рано. Хората се учудили на необикновеното свойство на Слънцето да предизвиква промяна в цветовете. Още по онова време хората се кланяли на много и различни богове и това им помогнало по-смилаемо да разбира способността за смяната на цветовете.По време на средновековния мрак, наука и алхимици обръщат взор към слънцето с надеждата да открият неговото действие и възможност за получаване на така ценният философски камък. Те, както и техните предшественици свързали активното въздействие с излъчваната топлина. Никой не си дал ясна оценка, че главният виновник била светлината.

Алхимизмът сменя възрожденските си идеи и завоюва нови позиции в науката. Така светлината печели свои привърженици и математици, физици, астрономи се включват е едно общо дело и допринасят за откриването на „камера обскура“, тайнствената черна кутия, която преобръща образите с помощта на светлината, за да създаде снимково изображение.

В годините на своето развитие фотографията помни много имена на личности, учени допринесли със своя опит, познания и открития за нейната еволюция. Едно от великите открития на фотографията още в праисторически времена било действието на светлината при контакта и със сребърни съединения.. Това се оказало и стъпка напред след векове на мрак и невежество.

И ако трябва да се запомнят имена на истински изобретатели във фотографията, то няма как да подминем заслугите на Дагес, Ниепс, Талбот.

Годината била 1829 г, когато Дагес и Ниепс сключват договор. В него една част от приноса е на Нфепс, който работи със сребърни плаки, положени на действието на йодни пари. Този опит показал, че с помощта на сребърния йодид и светлочувствителността могат да се получат образи. Така Ниепс става един от откривателите на фотографията. Малко по-късно Дагер предлага сравнително по-кратък път до достигане на образа, чрез по-малко излагане на слънчева светлина. Творението трябвало да се обработи с живачни пари. Това били основите на загадката до тогава фотопроцеса.

 

Вижте още...

 • 95
  Здравейте, аз съм Росен Караджов. Обичам екстремностите, хард рока и да карам мотора си. Обожавам високите скорости и да бъда на ръба излизайки от комфортната ми зона. Рискът и адреналинът са нещата, които ме карат да се чувствам повече жив. Моят блог е за живите, не признаващи рамки и граници. …
  Tags: и, да, се, на
 • 80
  Новите сайтове често имат по-висока цена за изработка на уебсайт  от редизайн – когато се започва напълно от нулата,  специалистите са длъжни да изградят и цялостната визия на вашия бизнес, отразена в дизайна  на сайта. Важно е да бъдат разгледани съществуващи конкурентни фирми, да се наблегне на оригиналност и водещи…
  Tags: на, и, да, се
 • 70
  Часовникът е измерител на всеки предстоящ или отминаващ миг, той е израз и на популярни стилове преминавали в годините и достигнали до нас. Ръчният часовник направлява тенденциите в нашето утре и подхожда с грижа към модата през 21 век. Така се присъединяваме към всички онези модели класически и традиционни часовници…
  Tags: на, и, се, да