Честит Никулден

Никулден е денят на всички именници, които носят имена – Николай, Никола, Никол, Кольо, Ненка, Нина, Николета, Николина.

Празникът се чества на 6-ти декември. Това обаче не е само ден за тържество на именниците. Никулден е и денят на рибаря. На него празнуват всички рибари, търговци и банкери.

У нас Никулден е признат за национален ден, всенароден ден и един от най-важните в източноправославния календар. Почита се от всички семейства, дори в рода (фамилията) да няма нито един именник.

 • Никулден е и патриотен празник на град Бургас. За такъв се счита от 1992 г.

На 6-ти декември се честват делата на Св. Николай Мирликийски, покровителят на моретата, моряците и рибарите. На празничната трапеза по традиция се слага риба и за предпочитане шаран. Задължително условие е тя да е прясно уловена.

Един от най-популярните ястия за празника е т. нар. рибник. Това ястие представлява риба, шаран, печена в тесто и пълнена с орехи, лук, домати и стафиди. Шаранът за Никулден може да е пържен, без никакви добавки, но може и да е напълнен с ориз, да бъде увит в тесто и да се сервира по желание с различни гарнитури.

Освен риба за Никулден се приготвя и обреден хляб, погача или както се нарича в различните краища на страната – колак, богов, никулски хляб.

На масата се сервират постни ястия като боб, сарми. Трапезата от Никулденската вечеря не се прибира, а се оставя за през нощта.  Костите от шарана се изгарят и се хвърлят в течаща вода или се заравят дълбоко в земята.

 • Според народните вярвания Свети Николай носи първия сняг, след като разтръсква дългата си брада и от нея се сипе ситен снежец. На Никулден се правят предсказания за времето и реколтата в бъдещата Нова година.

В миналото рибарите не излизали в морето, преди да са се помолили пред иконата на светеца.

Свети Николай е роден на 270 г. Бил праведен монах избран от архиепископ от град Мира. Починал на 6-ти декември 343 г. и с това и до днес се свързват множество легенди, вярвания и предсказания. На Св. Николай са преписани много чудодейни сили, свързани с моряци и рибари. Според една легенда Свети Николай възкресял моряк, след падането му от висока корабна мачта. Според други предания Св. Николай запушил дупка в корпуса на лодка, която потъвала с шаран. Каквито и да са истините около тези предания се приема, че от тогава насетне Никулден е така ценен в България, а на трапезата му задължително се поднася риба. Шаранът е наричан „слугата“ на Свети Николай.

 

Вижте още...

 • 87
  Новите сайтове често имат по-висока цена за изработка на уебсайт  от редизайн – когато се започва напълно от нулата,  специалистите са длъжни да изградят и цялостната визия на вашия бизнес, отразена в дизайна  на сайта. Важно е да бъдат разгледани съществуващи конкурентни фирми, да се наблегне на оригиналност и водещи…
  Tags: на, и, за, да, се, е
 • 84
  Часовникът е измерител на всеки предстоящ или отминаващ миг, той е израз и на популярни стилове преминавали в годините и достигнали до нас. Ръчният часовник направлява тенденциите в нашето утре и подхожда с грижа към модата през 21 век. Така се присъединяваме към всички онези модели класически и традиционни часовници…
  Tags: на, и, се, да, за, е, в, от
 • 76
  В допълнение, всички изпълнители трябва да планират, управляват и наблюдават своята работа, така че тя да се извършва безопасно и без рискове за здравето. Това включва внимателно планиране за това как ще се съхраняват чисти и домакински активни управлявани домовете. Стандартът на всяко домакинството изисква това да се постига на…
  Tags: на, и, за, да, се, в, от