Честит Никулден

Никулден е денят на всички именници, които носят имена – Николай, Никола, Никол, Кольо, Ненка, Нина, Николета, Николина.

Празникът се чества на 6-ти декември. Това обаче не е само ден за тържество на именниците. Никулден е и денят на рибаря. На него празнуват всички рибари, търговци и банкери.

У нас Никулден е признат за национален ден, всенароден ден и един от най-важните в източноправославния календар. Почита се от всички семейства, дори в рода (фамилията) да няма нито един именник.

 • Никулден е и патриотен празник на град Бургас. За такъв се счита от 1992 г.

На 6-ти декември се честват делата на Св. Николай Мирликийски, покровителят на моретата, моряците и рибарите. На празничната трапеза по традиция се слага риба и за предпочитане шаран. Задължително условие е тя да е прясно уловена.

Един от най-популярните ястия за празника е т. нар. рибник. Това ястие представлява риба, шаран, печена в тесто и пълнена с орехи, лук, домати и стафиди. Шаранът за Никулден може да е пържен, без никакви добавки, но може и да е напълнен с ориз, да бъде увит в тесто и да се сервира по желание с различни гарнитури.

Освен риба за Никулден се приготвя и обреден хляб, погача или както се нарича в различните краища на страната – колак, богов, никулски хляб.

На масата се сервират постни ястия като боб, сарми. Трапезата от Никулденската вечеря не се прибира, а се оставя за през нощта.  Костите от шарана се изгарят и се хвърлят в течаща вода или се заравят дълбоко в земята.

 • Според народните вярвания Свети Николай носи първия сняг, след като разтръсква дългата си брада и от нея се сипе ситен снежец. На Никулден се правят предсказания за времето и реколтата в бъдещата Нова година.

В миналото рибарите не излизали в морето, преди да са се помолили пред иконата на светеца.

Свети Николай е роден на 270 г. Бил праведен монах избран от архиепископ от град Мира. Починал на 6-ти декември 343 г. и с това и до днес се свързват множество легенди, вярвания и предсказания. На Св. Николай са преписани много чудодейни сили, свързани с моряци и рибари. Според една легенда Свети Николай възкресял моряк, след падането му от висока корабна мачта. Според други предания Св. Николай запушил дупка в корпуса на лодка, която потъвала с шаран. Каквито и да са истините около тези предания се приема, че от тогава насетне Никулден е така ценен в България, а на трапезата му задължително се поднася риба. Шаранът е наричан „слугата“ на Свети Николай.

 

Вижте още...

 • 87
  Новите сайтове често имат по-висока цена за изработка на уебсайт  от редизайн – когато се започва напълно от нулата,  специалистите са длъжни да изградят и цялостната визия на вашия бизнес, отразена в дизайна  на сайта. Важно е да бъдат разгледани съществуващи конкурентни фирми, да се наблегне на оригиналност и водещи…
  Tags: на, и, за, да, се, е
 • 84
  Часовникът е измерител на всеки предстоящ или отминаващ миг, той е израз и на популярни стилове преминавали в годините и достигнали до нас. Ръчният часовник направлява тенденциите в нашето утре и подхожда с грижа към модата през 21 век. Така се присъединяваме към всички онези модели класически и традиционни часовници…
  Tags: на, и, се, да, за, е, в, от
 • 82
  В живота на почти всеки човек идва време, когато усеща непреодолимо желание. Това желание, привличане към истинският обред през който преминава човек, когато си купува подходящия часовник. Не говорим за какъв да е часовник, а този за който винаги сте мечтали да бъде на ръката в, този който ще отговаря…
  Tags: да, на, за, в, се, и, е, от