Какво трябва да знаем, когато купуваме часовник за първи път

В живота на почти всеки човек идва време, когато усеща непреодолимо желание. Това желание, привличане към истинският обред през който преминава човек, когато си купува подходящия часовник. Не говорим за какъв да е часовник, а този за който винаги сте мечтали да бъде на ръката в, този който ще отговаря на вашата същност и темперамент и ще отразява вашия личен стил. Да, вече имате възможността да сбъднете това непреодолимо желание. Сега идва най-трудната част – какъв часовник да изберете. В магазина ви затрупват с въпроси, а вие се чудите как да отговорите, защото не сте наясно с половината от въпросите, които ви задават. Не се притеснявайте, ние ще ви въведем в света на часовниците.

Снимка на часовникПроблемът в света на мъжките часовниците  е, че може да се почувствате като аутсайдер към претенциозен клуб, който не ви желае като член. Попитайте часовникаря за разликата между кварцов и автоматичен механизъм и той ще ви погледне, сякаш сте използвали най-доброто си малцово уиски, за да запалите огън. За щастие, ние сме тук, за да ви помогнем в джунглата от часовници, за да можете да се почувствате уверени и да направите следващата голяма покупка на часовник със самочувствие. Знанието е всичко.

Как работят часовниците

За начинаещи

Какво трябва да знаете за механизмите  Първата стъпка по пътя към притежаването на часовника на вашите мечти е разбирането на основите на това, което ги кара да тиктакат. Да, буквално. Нека кажем няколко думи за значението на „часовников механизъм“.

Часовниковият механизъм е механизмът вътре в часовника – „двигателят“, който управлява това нещо. В съвременното часовникарство има два основни типа движения.

Кварц

Първият е кварцът, който използва осцилатор, регулиран от кварц и захранван от батерия, за да запази времето си. По-голямата част от уличните часовници използват кварцови механизми, тъй като са евтини и изключително точни.

Механичен механизъм

Вторият вид механизъм е, когато нещата станат интересни. Това са механичните механизми, те се състоят от главна пружина, която се навива ръчно и по този начин часовникът работи.

Автоматичен механизъм

Третият вид механизъм е автоматичният – той също се състои от пружина, но тя се навива автоматично чрез помощта на осцилаторна тежест, която се движи, докато часовникът е на ръката ви и вие движите китката си. Вече почти не се произвеждат часовници с механичен механизъм.

Кварцов срещу Автоматичен часовников механизъм

За „истински“ любители на часовници само механичните механизми са приемлив начин за захранване на часовника.

Автоматичният механизъм работи, като използва движението на китката на ползвателя, за да навие главната пружина, което от своя страна захранва часовника. Големите марки часовници, като Rolex, Patek Philippe и Omega, произвеждат вътрешни механизми, които са изчерпателно изпитани, преди да бъдат пуснати в Снимка на ръчни мъжки часовниципродажба. Други производители на часовници купуват готови механизми от специализирани производители

Въпреки факта, че снобите никога няма да мечтаят за закупуване на кварцов часовник, той всъщност бие автоматичните часовници по точност.

Автоматичният часовник е нещо живо, това ще откриете, когато го държите за първи път. Една  от красотите им е, че секундовата стрелка се движи гладко и плавно, докато на кварцови часовници тиктака депресиращо веднъж на секунда. Веднага щом забележете тази разлика ще се влюбите в автоматичните часовници.

Едно последно нещо, което трябва да имате предвид е: ако свалите автоматичния си часовник, в крайна сметка ще спре. Колко дълго може да работи, без да е на китката, зависи от часовника, но много от тях са склонни да работят около 38-48 часа, преди да се нуждаят от пренавиване, докато някои могат да продължат цели пет дни.

Мъжки часовници цени

Преди да отидете в магазина за часовници информирайте се за цените на по-известните марки, така няма да попадате в неловки ситуации. Освен ако не кажете предварително на продавача ценовия диапазон, който може да си позволите, разчитайте, че той ще ви предложи най-скъпите модели.