Защо маратонката е важна спортна обувка

Как да изберем обувките

Почти всеки спортен магазин предлага богат асортимент от маратонки. Те се различават по производител, цена, цвят и функционалност. Но това, как да изберем обувки за бягане, съвсем малко хора знаят. Поради това, купувачът често е на загуба, без да знае какво трябва да купи. В крайна сметка, ако сляпо купува това, което първо хареса, може значително да остане разочарован скоро след покупката.

  • За да закупите един наистина висококачествени спортни обувки, такава покупка е необходимо добре да се подготвят чрез изучаване на основните критерии за правилния избор. Нека най-накрая да се научим как да изберете правилните обувки.

Маратонки за бягане – това не са ежедневни обувки, които могат да се избират, като се фокусираме само върху параметъра „харесвам-не харесвам“. Моделите трябва да предлагат фиксиране на глезена, да издържат на тежък товар, в подножието и това да ги прави по-удобни.

  • За да изберете наистина удобни обувки, трябва да ги тествате вечер. Сутрин на ставане краката са в нормално състояние и тогава мерената маратонка трябва да е по-свободна около ходилото. За разлика от това положение, в късния следобед и вечер ходилата ни са подпухнали и това може да предизвика дискомфорт.

Визуална проверка

Започнете избора на маратонки с търсачка на магазини. По-добре е да се спрете на специализиран спортен магазин, тъй като има вероятност да закупите качествени обувки и да получите компетентен съвет. Необходимо е да се направи оценка на качеството на продукта:

Всяка продавана обувка има етикет с информация за материала, подметката и дизайна.

Ако всички тези въпроси не са налични, то  моделът може да бъде проучен допълнително. Това и в случай, че качеството на продукта е съмнително.

По-подробно проучване

Такова изискват някои по-специални модели. Така например, ако купувате маратонки за аеробика, трябва да обърнете внимание на еластичността на подметката и гъвкавостта на маратонката като цяло. За група анаеробни тренировки в залата изберете подходящите дамски маратонки.

Хигиената – важно е, вътрешната подметка да има подвижен свод, който да позволи да се поддържа хигиената на обувки. Ако спортните обувки създават усеща неприятна миризма, те вече не могат да се използват, дори когато останалата част е в отлично състояние.

Някои модели маратонки за отдих, обувки и маратонки за разходка, както и спортни кецове могат да бъдат изработени от кожа. Това е единственият им „плюс“. Но тъй като обувките за могат да бъдат изработени и от синтетика или изкуствена кожа, те безспорно ще са по-евтин заместител на естествените материали. Тези материали „дишат“ и трябва да осигуряват циркулация на въздуха вътре в обувката.

При избора на обувки, трябва да се обърне внимание на стъпалото. Дълбокият релеф е знак за избор на обувки за дейности на открито. Ако нямат голям грайфер, значи спортната дамска маратонка е предвидена за фитнеса.

[tweetthis]Кои са най-добрите спортни обувки и как да ги изберем[/tweetthis]

Какви са най-добрите обувки

Това зависи от целите, за които са необходими. Важно да се помните, че купуването на обувки за улицата, трябва да е свързано с предпочитаните модели с рефлектори и допълнителни мерки за сигурност. Такива няма да бъдат излишни щом става дума за максимален комфорт на тялото.